Te dni znane osebe mrzlično iščejo namige za dobre sirupe, ki jih lahko pripravljajo iz raznoraznih darov, ki jih podarja mati narava.
Za tak podvig se je prvič lotila slovenska pevka zabavne glasbe – Natalija Verboten. Za pripravo domačega sirupa je izbrala bezgov cvet, iz katerega je naredila kar 50l domačega bezgovega sirupa: »Pri nas obožujemo domači bezgov sirup, letos sva ga s taščo naredili čez 50 l. Mi ga mešamo z dobro ohlajeno vodo ali hladno mineralno vodo (je še bolj osvežilen), napitku dodamo sveže stisnjeno limono, za dekoracijo pa rezine limon, liste melise. Na zdravje!« je na svojem Facebook-u zapisala Natalija.
Če bi radi poskusili bezgov sirup, tako kot ga je naredila Natalija skupaj s taščo, vam svetujemo, da sledite po tem receptu, katerega nam je zaupala sama glasbenica:
– Nabereš 30 res velikih cvetov bezga, lahko tudi več (če so manjši, vsaj 1x več)
-3l vode
-3 kg belega sladkorja
-sok 4 limon
-50g citronske kisline
»3l vode in 3 kg belega sladkorja prevreš, nato odstaviš in ohladiš. V ohlajeno osnovo za sirup daš cvetove bezga in jih pustiš namakati 24h. Naslednji dan odstraniš bezgove cvetove in sirup temeljito precediš (tašča Marika uporablja cedilo z 2 dodatnima gazama) v drugi velik lonec, dodaš precejen sok 4 limon, dodaš 50g citronske kisline. Na štedilniku sirup segreješ do vretja, nato odstaviš, pobereš pene, vliješ v steklenice, ki jih dobro zapreš in postaviš v vnaprej ogreto pečico na 80 stopinj (pečico potem izklopiš). Bezgov sirup v pečici pustiš do drugega dne, da se ohladi. Ta sirup ostane tudi po par let.«
Na zdravje in prijeten teden vam želi kolektiv TV Golica!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.