Zbogom, Vilko Ovsenik

700

Po smrti brata Slavka in njegove žene Brigite, nas je zdaj zapustil še nič manj legendarni Vilko Avsenik, ki je bil mnogo let nepogrešljiv del mitskega Ansambla bratov Avsenik. Za sabo je pustil več kot 800 skladb in nepozaben pečat v slovenski glasbi, kot tudi v slovenski zgodovini. 

Amerika je imela Elvisa Presleyja, Slovenija pa Ansambel bratov Avsenik, katerega gonilna sila je bil tudi leta 1928 rojeni Vilko, ki je na željo očeta ohranil originalni družinski priimek Ovsenik. V ansamblu je igral klarinet, aranžiral in soustvaril pa je celoten glasbeni opus ikonskih Avsenikov, ki ga ne bomo pozabili nikoli.

Brata Slavko in Vilko sta orala ledino slovenske narodnozabavne glasbe tudi izven naših meja.

Slovenija je izgubila pionirja narodnozabavne glasbe, ki je skupaj z bratom Slavkom ustvaril tudi legendarno Golico, po nekaterih podatkih najbolj predvajano pesem na svetu. Drži, tudi Elvis, Michael Jackson in recimo Frank Sinatra se niso mogli približati popularnosti Golice, kar je res neverjetno in vredno vseh mogočih pohval. Avseniki so prodali več kot 30 milijonov plošč in veljajo za najbolj popularen in najbolj uspešen ansambel narodnozabavne glasbe v Evropi in morda celo na svetu. Še vedno imajo več kot 150 tako imenovanih fan klubov in več kot 10 tisoč uradnih posnemovalcev. Na odru so stali več kot 10 tisočkrat in prejeli 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo. Dih jemajoči podatki in dosežki, ki jih ne bo mogoče nikoli preseči.

Vilko Avsenik in Alfi Nipič sta ostala prijatelja do njegove smrti.

Vilko Ovsenik, legenda in ikona, bo ostal z velikimi črkami zapisan v zgodovino slovenske in evropske glasbe, njegovi družini in sorodnikom pa izrekamo globoko sožalje v teh težkih trenutkih.

Takega mojstra narodnozabavne glasbe ne bo nikoli več.

Napisal: Iztok Gartner

foto: Simon Golobič & arhiv Ansambla Avsenik

 

 

Komentarji