Večer glasbe Lojzeta Slaka

405

Pretekla nedelja bo za vedno ostala zapisana v srcih članov posebej ustanovljenega koncertnega ansambla, ki je nastopil na enkratnem Večeru glasbe Lojzeta Slaka, katerega sta organizirala Glasbena šola Rošer in ZKŠTM Ravne na Koroškem.

Isto velja seveda tudi za vse obiskovalce, ki so napolnili športno dvorano Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem. Večer je bil posvečen godcu vseh godcev, kot so ga večkrat poimenovali nastopajoči, gospodu Lojzetu Slaku in njegovemu legendarnemu ansamblu, ki letos praznuje kar tri obletnice. Petinosemdeset let od rojstva Lojzeta Slaka, šestdeset let od njegovega prvega radijskega nastopa v oddaji Pokaži kaj znaš in 55 let Fantov s Praprotna.

Prireditev je bila biografsko glasbena, saj je bila v besedi in pesmi predstavljena celotna glasbena pot Lojzeta Slaka in njegovega ansambla. Vlogo moderatorja je prevzel napovedovalec Jernej Brilej, koncertni ansambel, ki je presenetil s pristnim zvenom Slakove glasbe in kvalitetnimi izvedbami njegovih hitov, pa so sestavljali Klemen Rošer (harmonika), Boris Golavšek (kitara), Andrej Sušec (kontrabas, bariton) in člani ansambla Glas, ki so navdušili z vokalnimi izvedbami vseh skladb.

Vidno ganjena sta bila tudi Andrej Bergant (ustanovni član Fantov s Praprotna) in Robert Slak, sin Lojzeta Slaka, ki je veliko pomagal pri organizaciji in poskrbel tudi za to, da so si lahko vsi obiskovalci po koncertu ogledali biografsko razstavo o ansamblu Lojzeta Slaka z naslovom Moje plošče so moje knjige.

Poleg koncertnega ansambla, ki je vlekel rdečo nit, so na koncertu nastopili tudi člani folklorne skupine Prežihov Voranc, učenci glasbene šole Rošer, 110 članski harmonikarski orkester glasbene šole Rošer, citrarka Špela Obšteter, klarinetist Primož Rečnik, otroški pevski zbor Mohorjan in Fantje s Praprotna.

Ali kot je zaključil Klemen Rošer, idejni vodja in soorganizator projekta: »Glasba Lojzeta Slaka me spremlja celo življenje. Pomeni mi toplino, občutek domačnosti in me napolni z mirom. Zaradi Lojzeta Slaka sem tudi sam želel igrati harmoniko in to, da sem v času organizacije koncerta postal prijatelj z Robertom in da sem lahko danes Lojzetu  v poklon zaigral s tako kvalitetno zasedbo glasbenikov si štejem v svoj največji dosežek na moji glasbeni poti«.

 

Komentarji