SIMONA WEISS: NIKOLI NE BO POZABLJENA

11582

Včeraj je Goran Šarac na svojem Facebook profilu zapisal: “Na današnji dan, pred 54 leti (29.4.1963), se je rodila naša draga mama in soproga Simona. Draga Simona pogrešamo te, za vedno boš v naših srcih.”

Simona je umrla 19. decembra 2015 po težkem boju z rakom v slovenjegraški bolnišnici.

Leta 1984 se je prijavila na tekmovanje za Miss Slovenije v okviru tekmovanja za Miss Jugoslavije in osvojila drugo mesto. Zaradi ljubezni do Gorana Šarca, člana skupine Rendez-Vous, se je preselila v Ljubljano in tam se je leta 1985 začela njena glasbena kariera. Po spletu okoliščin se je udeležila Opatijskega festivala, kjer je bil njen nastop ugodno sprejet. Sledila so povabila na druge jugoslovanske festivale. Zelo hitro je posnela uspešno LP-ploščo. Leta 1989 je dobila nagrado za interpretacijo na festivalu MESAM, 1990 pa 2. nagrado festivala Makfest. V istem letu je izdala tudi LP-ploščo v hrvaščini.


Po razpadu Jugoslavije se je usmerila v izvajanje hitov, po katerih je prepoznavna (Mati, 5 poljubov, Tisoč želja, Ti si ljubezen, Ena želja, Tu non llores mi querida, Vzela sem si Štajerca).

V drugi polovici devetdesetih let je kot prva slovenska izvajalka začela koncertirati po velikih športnih dvoranah. V turneji leta 1997 je napolnila vseh 20 slovenskih športnih dvoran, vključno z ljubljanskim Tivolijem, kjer je nastopala 5-krat. Leta 1998 je nastopala skupaj z italijanskim pevcem Al Banom in v Stopovem izboru za viktorja popularnosti dobila, kot prva nagrajenka, viktorja za glasbenega izvajalca; za to nagrado je bila sicer nominirana 6-krat.

V svoji karieri je posnela okoli 200 skladb. Izdala je 20 albumov v skupni nakladi pol milijona izvodov.

Po rojstva otroka se je leta 2000 za tri leta umaknila iz medijev. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala psihologijo in izpeljala donatorsko akcijo za nakup dveh inkubatorjev za ljubljansko porodnišnico. Na odre se je vrnila s turnejo in ploščo Računam nate, leta 2004 pa se je spet umaknila v zasebnost. Posvetila se je podiplomskemu študiju psihologije in pomagala otrokom z avtističnimi motnjami. 

Film “Lahko noč, ljubezen moja” je  podrl vse pričakovane rekorde gledanosti, marsikomu pa se je ob ogledu utrnila solza.

 

Barbara Pirh

Komentarji