Pozdrav pomladi – Gregorčki 2018

420

Staroljubljanski zavod za kulturo že 23. leto zapored pripravlja to tradicionalno otroško prireditev.

Kot je običaj, bo prireditev potekala na predvečer svetega Gregorja, v nedeljo, 11. marca, med 17. in 20. uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Trnovem v Ljubljani.

Pozdrav pomladi – Gregorčki je prireditev, s katero se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja, 12. marca. Tako v Ljubljani na predvečer svetega Gregorja, 11. marca, otroci po Gradaščici spuščajo različno oblikovane ladjice s svečkami, ki jih imenujemo “barčice svetega Gregorja” ali “gregorčki”. Gregorjevo je tudi praznik zaljubljencev, saj se po ljudskem izročilu na ta dan “ptički ženijo“. Namen prireditve je tudi oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Prizorišče dogodka (obrežje Gradaščice in Trnovski most) pa sta del arhitekturne zapuščine Jožeta Plečnika.

Spomladansko doživetje na prireditvi bo popestril kulturni in glasbeni program, za katerega bosta poskrbela vsestranska umetnica lutkarica in pevka Nika Solce ter multiinštrumentalist in skladatelj Lado Jakša.

Pred prireditvijo bosta potekali otroški likovni delavnici izdelovanja gregorčkov:

  • v sredo, 7. 3., ob 17.00, v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (Ižanska cesta 15, Ljubljana). Več informacij: info@botanicni-vrt.si, 01/ 427 12 80;
  • v soboto, 10. 3. ob 11.00, v Slovenskem etnografskem muzeju (Metelkova ulica 2, Ljubljana). Več informacij: sonja.kogej-rus@etno-muzej.si, 01/ 300 87 50.

 

Na delavnicah in prireditvi skrbimo tudi za ekološko osveščanje udeležencev in opozarjamo otroke na pomen varovanja okolja. Pred dogodkom temeljito počistimo strugo in bregove Gradaščice. Plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovimo in jih odložimo v za to namenjene zabojnike. Prireditev podpira tudi javno podjetje Snaga.

Izdelajte tudi vi svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se nam pridružite!

Opozorilo: v primeru previsokega vodostaja, ki bi onemogočal dostop do Gradaščice ali ogrožal varnost obiskovalcev, bo prireditev Pozdrav pomladi odpovedana.

Komentarji