PONOSNI NA SLOVENSKO BESEDO

1602

Ansambel Ponos se ne boji naglas razkriti svojih korenin. Ponosni so na slovensko besedo in tudi drugim polagajo na srce, da se je ne sramujejo. 

Fantje praznujejo že šesto obletnico delovanja, v teh letih pa so pokazali, da so ustvarjalni in to veselje do slovenske domače glasbe radi delijo tudi s svojimi poslušalci.

Skladba, ki je nastala konec lanskega leta, nosi naslov “Peti slovensko se ne boj“. Že naslov pove, da je zelo domovinska, z njo pa se je ansambel predstavil na 12. festivalu narodno-zabavne glasbe Dolenjske Toplice. Prejeli so srebrno plaketo in osvojili drugo mesto po mnenju strokovne komisije in občinstva. Ansambel je s strani strokovne komisije prejel tudi posebno nagrado za najboljšo vokalno izvedbo na festivalu.

V skladbi, ki je skupno delo dveh članov, besedilo je napisal kitarist Blaž Kumše, pod melodijo pa se je podpisal harmonikar Lovro Šenk, se fantje sprašujejo o prihodnosti slovenske glasbe in tradicije.

Instrumentalna zasedba z diatonično harmoniko, bas kitaro in kitaro je v skladbi podprta s klasičnim štiriglasnim petjem h kateremu poleg Blaža in Lovra pripomoreta  še bas kitarist Gašper Purkat in Martin Plahanc.

Slovenska glasba in tudi beseda je vse prepogosto zanemarjena, zato je ta tematika še toliko bolj aktualna.

 

Prijetno poslušanje!

 

Barbara Pirh

Komentarji