Po sedmih letih ponovno delujoči Ansambel Braneta Klavžarja

1149

Februarja 2011 je Ansambel Braneta Klavžarja praznoval okroglo 30. Letnico delovanja in jo takrat proslavil s koncertom v športni dvorani v Laškem. No, potem so, na žalost mnogih oboževlcev,  prenehali z nastopi. Pred nekaj meseci pa je Brane Klavžar sporočil, da ponovno, po pravljičnih sedmih letih, obuja svoj ansambel.

Osrednja oseba ansambla je gotovo prav Brane Klavžar. Mojster petprstnega igranja harmonike, eden najbolj znanih avtorjev skladb, ki se je ob strogem očetu učil igrati harmoniko bolj po tiho in na skrivaj. Sicer mestni fant je najbolj užival s prijatelji na Kozjanskem, v naravi in med domačimi kmečkimi običaji.

Brane Klavžar ima arhiviranih več kot 400 skladb, tudi za druge izvajalce. Za svoj ansambel je večino melodij ustvaril Brane Klavžar. Na začetku delovanja so bili pisci besedil zanje Ivan Sivec, Marjan Stare in Brigita Kobe, po četrti kaseti pa se je začelo sodelovanje s Francem Černeličem, Brankom Zupancem, Vero Šolinc, Milanom Ježem, Francem Ankerstom, Jožetom Galičem in Faniko Požek. Nekaj besedil in melodij je prispevala tudi pevka Romana Cafuta.

Največje uspešnice ansambla so Jesen ihti, Mamina ruta, Vso noč je rahlo padal sneg, Zaradi pesmi, Drobna prevara in druge.

Komentarji