Najbolje prodajani leta 2017 so Murni, absolutni fenomen pa Čudežni dečki!

1591

Dejstvo je, da se časi spreminjajo! Leta, ko so izvajalci svoje nove plošče prodajali v visokih nakladah, so že zdavnaj mimo. A vendar se dostikrat pojavi dvom, ko katera izmed glasbenih skupin zatrjuje, da se cd-ji, torej prav fizični nosilci zvoka, sploh ne prodajajo več? V založbi Zlati zvoki, kjer so pretežno narodnozabavni ansambli in nekaj zabavnih izvajalcev, temu nikakor ne morejo pritrditi. Tudi za minulo leto 2017 podatki kažejo drugače. Je torej morda razlog za izjave glasbenikov zgolj v nevoščljivosti?

Vsekakor si bodo leto 2017 zapomnili mladi Murni. Zmagali so v šovu Glasbeni skavt, podpisali pogodbo z založbo Zlati zvoki in malo za tem izdali svojo prvo ploščo z naslovom ‘Super kmjet‘. Ta je bila v kratkem času razprodana in čaka na ponatis, hkrati pa jim je to prineslo prvo mesto v prodaji za lansko leto.

Takoj za njimi so na prodajni lestvici starejše uspešnice Modrijanov na ploščah ‘Uspešnice 1 in 2‘, temu pa sta sledili dve kompilaciji, nastali znotraj hiše in oddaj na Golica TV: prva je zbirka skladb, ki so se zavrtele v izjemno uspešni oddaji Ena po domače, cd-ju s skladbami pa je bil priložen še dvd z nastopi v oddajah. Druga je že standardna kompilacija različnih narodnozabavnih izvajalcev pod imenom ‘Golica Vol. 4′.

Temu sledi lansko leto žal preminuli godec Franc Flere, z dvema ploščama ‘Zlate melodije iz glasbene skrinje 1 in 2’.

Nato so kupci pokazali veliko zanimanje za določene zabavne izvajalce: tako se je zelo dobro prodajala Brigita Šuler s starejšim albumom, na katerem je precej njenih največjih uspešnic  ‘Ne dam srca’ in Natalija Kolšek z albumom ‘Meni se ljubi’, v zelo kratkem času pa je pošel tudi cd ‘Prvih 25’ z glasbenimi peripetijami Mame Manke.

Še vedno lepo se prodaja zimzeleni repertoar: Ansambel Štirje kovači, Fantje s Praprotna s cd-jem in dvd-jem, Cita Galič in Fantje z vseh vetrov.

Ob koncu sprehoda skozi lansko leto pa še podatek, ki bi lahko po eni strani marsikomu vzel sapo, po drugi pa lahko z gotovostjo trdimo, da je le odraz dejanskega stanja in povpraševanja običajnih poslušalcev: daleč najvišjo prodajo preko založbe Zlati zvoki je namreč zabeležil dvojni cd ‘Najlepših 40’ skupine Čudežni dečki. To je namreč edini izdani nosilec zvoka, pri katerem ne drži, da so časi dostojnih naklad mimo!

Komentarji