Kako je Mateja Marn postala pevka Franca Flereta

1205

Pisalo se je leto 2007, ko se je mlada nadebudna Mateja prijavila v radijski oglas, kjer je legendarni harmonikar Franc Flere iskal novo pevko. Na avdiciji, kjer je bil tudi Ivan Sivec, je zapela dve pesmi in uresničile so se ji življenjske sanje. 

Matejo je Fleretova smrt močno pretresla, zato je naš pogovor začela s solzami v očeh in dejala: “Novica, da Franca ni več, me je pretresla. Slovenska narodnozabavna scena je izgubila še enega velikega virtuoza na frajtonarci. Mislim, da je bil kar drugi najboljši po Lojzetu Slaku. Žal sedaj obeh ni več, vendar njuna glasba bo ostala zavedno. Štejem si v čast, da sem lahko sodelovala s takim mojstrom. Najine poti so se križale, ko sem se javila na radijski oglas, da išče pevko. Tega je sedaj že deset let.”

Mateja je, kot smo že omenili, uspešno opravila avdicijo in ugotovila, da s Fleretom živita v sosednji vasi, saj se je ravno takrat iz Krtine v njene vinorodne konce. To ju je seveda še bolj zbližalo in samo vprašanje čase je bilo, kdaj bo nastala prva skupna pesem.

Mlada in luštna Mateja Marn verjetno ni niti sanjala, da ji bo nekoč uspel duet s tako legendo kot je bil Franc Flere.

In pozor, Fleretov ansambel ni iskal le pevke za eno pesem, ampak pevko za izdajo celega albuma in nastopanje na odrih po širni Sloveniji. Ali kot se spominja Mateja: “Drži. Kmalu se začele vaje, nato tudi prvi nastopi in priprave na snemanje albuma. Največ smo nastopali kot gosti na raznih koncertih ansamblov, nekaj nastopov pa je bilo tudi samostojnih. Leta 2009 smo tudi uradno posneli in izdali album  Mlado dekle ter naredili še dva videospota za pesmi Ljubezen mamina in Mlado dekle. Album se je dobro prijel, saj so imeli ljudje zelo radi Fleretovo muziko, pa četudi je bil to njegov prvi album po mnogih letih.”

Mateja se teh časov zelo rada spominja, saj sije nabrala lepe izkušnje in se izklesala kot pevka in izvajalka na odru. S Fleretom sta album promovirala po celi Sloveniji in gostovala na različnih radijskih postajah, skratka, bilo je pestro, zanimivo in zabavno.

Franc Flere se je nemudoma navdušil nad Matejo in jo vzel za novo pevko v svoj ansambel.

Matejina in Fleretova glasbena pot se je nato žal razšla, saj so prišli novi izzivi, pa tudi pet let nastopov in sodelovanja je kar dolga doba za katerokoli pevko in ansambel. Mateja se je nato preizkušala še v drugih skupinah, a nekako ni imela sreče. Petja seveda ni opustila, saj je to njena velika strast, kar pomeni, da še vedno išče ansambel, s katerim bi lahko sodelovala in spet nastopala na odrih.

Ali kot nam je zaupala Mateja: ” Naš zadnji skupni nastop je bil konec leta 2012, ko nas je še zadnjič skupaj dobil Boris Kopitar na svojem koncertu v Novem mestu. Skupaj sva zapela Ljubezen mamino. Takrat je bil Franc kar dosti potrt, saj je njegova partnerica Martina kmalu po tem izgubila bitko s hudo boleznijo. Spominjam se, da je dejal, da jo bodo iz bolnice spustili le toliko, da bo šla gledat kak njegov nastop.”

Izkušeni in priletni Franc Flere in mlada ter zagnana Mateja Marn sta bila izvrstna glasbena kombinacija.

Franc Flere in njegova Martina sta zdaj po nekaj letih spet skupaj, Mateja pa se bo skupnih nastopov z njim spominjala do konca svojega življenja.

“Franc, počivaj v miru. Tvoje melodije bodo zavedno v naših srcih.”

Napisal: Iztok Gartner

 

 

 

Komentarji