Jan Novak je novi državni prvak v diatonični harmoniki

529

Zveza diatonične harmonike Slovenije je minuli vikend na 4. državnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko razglasila novega absolutnega državnega prvaka. To je po predtekmovalnem in finalnem delu postal Jan Novak.

Na državno prvenstvo se je iz regijskih tekmovanj, ki so potekala v mesecu februarju in marcu, uvrstilo 64 tekmovalcev iz celotne Slovenije. Ker se jih nekaj zaradi zahtevnosti razpisa ni odločilo za udeležbo na tekmovanju, smo tako na državnem prvenstvu spremljali nastope 56-ih najboljših mladih harmonikarjev in harmonikark. Tekmovalci so bili razdeljeni v šest starostnih skupin, komisija pa je ocenjevala kakovost izvajanja glasbenega repertoarja po strogih kriterijih (interpretacija, ritmika in tehnična izvedba). Strokovno komisijo so sestavljali Toni Sotošek, mag. Manuel Šavron, Janez Fabijan, Franci Kolar ter gosta iz tujine, prof. Gottfried Hubman (Avstrija) in Loui Herinx (Nizozemska). Tekmovalci so glede na doseženo število točk prejeli priznanja za sodelovanje (do 85 točk), bronasta priznanja (do 90 točk), srebrna priznanja (do 95 točk) in zlata priznanja (do 100 točk). V finalu tekmovanja so se še enkrat pomerili zmagovalci vseh starostnih skupin. To so bili Gašper Štajnar, Kaja Završnik, Tina Kalajžič, Jan Novak, Klemen Gungl in Erik Šavron. Izmed vseh finalistov je strokovno komisijo najbolj prepričal Jan Novak iz Komna in postal absolutni državni prvak v igranju na diatonično harmoniko 2018.

“Državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, ki ga organizira ZDHS, je zagotovo najuglednejši dogodek v smislu tekmovanj v igranju na diatonično harmoniko v Sloveniji. Po organizacijski plati se lahko postavi ob bok vsem eminentnim tekmovanjam v tujini, marsikatera pa visoko presega. Kot predsednik Zveze sem ponosen na člane upravnega odbora in strokovnega sveta, ki naredijo velik doprinos k izvedbi tekmovanja. Iskreno bi čestital vsem tekmovalcev in mentorjem, ki so se na tekmovanje pripravljali z veliko mero odgovornosti in natančnosti. Z nadgradnjami državnega tekmovanja, za katero lahko jamčim, da bo vsako leto potekalo na višjem nivoju, trdim, da bo ravno naš dogodek poglavitno vplival na razvoj diatonične harmonike in na kakovost igranja mladih harmonikarjev v prihodnosti. S polno mero energije naprej,” je po uspešno izpeljanem dogodku povedal predsednik zveze Klemen Rošer.

Hkrati pa znotraj ZDHS potekajo številne druge aktivnosti. V svoje vrste vabimo simpatizerje Zveze, ki prejmejo članske izkaznice, s katerimi imajo cenejše prijavnine na vsa naša tekmovanja in ostale dogodke. Pripravljamo tudi koncept certificiranja zasebnih mentorjev diatonične harmonike v Sloveniji. Smo tik pred izdajo prvega albuma, ki bo izšel pod okriljem Zveze diatonične harmonike Slovenije in tik pred izidom prvega elektronskega novičnika ZDHS, v katerem bomo štirikrat letno pisali o delovanju Zveze in njenih članov”.

Komentarji