Ansambel Žarek bo skupaj z gosti predstavil svojo prvo ploščo

464

Ansambel Žarek je v polnih pripravah promocijskega koncerta, na katerem bodo predstavili svoj prvi album.

Koncert ob izidu njihovega “prvorojenca” bo 25. marca, ob 16. uri v Kulturnem domu Velenje. Poleg njih bodo program popestrili še ansambli Jug, Murni, Navihani muzikanti, Me tri do polnoči, Tapravi faloti, Lojtrca, Zažur in ostali.

S pripravami na koncert smo pričeli že lansko leto, sedaj pa se bližamo ciljni ravnini. Ogromno je stvari, na katere moraš misliti pri organizaciji takšnega dogodka, a smo prepričani, da bo koncert uspet tako, kot smo si zamislili oz. še boljše.”

Slednjega so poimenovali po skladbi “Škalska pravljica“. In kakšno zgodbo nosi ta skladba?

“Škale so bile do vzpona Šoštanja konec 18. stoletja najpomembnejše naselje v Šaleški dolini. Središče vasi je bilo na vzpetini ob cerkvi sv. Jurija, ki je bila kot prva cerkev v dolini postavljena konec 10. stoletja. Po odkritju bogatih zalog lignita konec 19. stoletja se je začelo premogovništvo hitro razvijati. Škale so bile prvo naselje v dolini, ki je bilo žrtev izkopavanja premoga. Središče vasi na škalskem hribu z mogočno cerkvijo, župniščem, šolskima stavbama, občino, trgovino, gostilno, društvenim domom, sejmiščem, pokopališčem in mrliško vežico se je sredi 20. stoletja pogreznilo in zalila ga je voda,” so anekdoto o domačem kraju razložili člani ansambla Žarek.

Komentarji